Soorten yoga

Wat is yoga eigenlijk?

Eigenlijk bestaat er niet zoiets als verschillende soorten yoga. De westerse wereld ziet yoga vaak als allerlei relaxte, vreemde of ingewikkelde houdingen, maar yoga is veel meer dan dat. Yoga betekent eenheid in het Sanskriet en is een oefening gericht op het beheersen van je geest. Eenheid bereik je volgens de yoga filosofie door de geest stabiel te houden.

Yoga houdingen (asanas) en het achtvoudige pad

Volgens de traditionele yoga filosofie kan je je geest stabiel houden door het achtvoudige pad van yoga te volgen. Deze komen uit Patanjali’s yoga sutras (sutra betekent voorschrift). Het achtvoudige pad heet ook wel Ashtanga yoga, of in het engels: eight limbs. Één van de wegen van dit pad is asana, wat stabiele houding betekent. Door asanas, dus stabiele houdingen te beoefenen, kan je verder komen op het achtvoudige pad van yoga. Het gaat er hierbij niet om dat de houding er perfect of visueel aantrekkelijk uitziet, maar dat je balans en eenheid nastreeft in je houdingen, zowel mentaal als fysiek. Yoga asanas worden beoefend vanuit verschillende tradities (hier zijn dus wel soorten in).

Hatha yoga

Hatha is de oudste traditie van yoga asanas. Alle andere vormen van yoga asanas zijn hiervan afgeleid. Hatha yoga betekent krachtige yoga. Binnen de Hatha yoga traditie worden houdingen statisch met elkaar afgewisseld. Een houding houd je gemiddeld 10 ademhalingen vast. Hatha yoga helpt je focus te vergroten en gecontroleerd je lichaam beter in balans te brengen.

Vinyasa yoga

Vinyasa – ook wel vinyasa flow – is een dynamischere vorm van yoga. Overgangen tussen houdingen gebeurt in een flow. De houdingen zelf worden korter vastgehouden, soms slechts één in- of uitademing. Je bent veel in beweging en gaat je hartslag snel omhoog. Hierdoor worden de energiestromen in je lichaam geoptimaliseerd.

Yin yoga

Yin yoga is de meest rustige vorm van dit rijtje. Bij deze vorm houdt je houdingen soms wel tot minutenlang vast. Dit leidt tot een diepe stretch en zorgt ervoor dat het bindweefsel, de pezen en gewrichten worden aangesproken. Dit in tegenstelling tot Hatha of Vinyasa yoga, waarbij vooral de spieren aan het werk worden gezet. Tot slot wordt door Yin yoga te beoefenen je parasympatische zenuwstelsel in werking gezet. Het parasympatische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor rust en herstel (rest and digest).

Yogales bij Contentment Yoga Nijmegen

In mijn lessen bij Contentment Yoga Nijmegen wordt in iedere les aandacht besteed aan asana (Hatha, Vinyasa en/of Yin), pranayama, meditatie en yogafilosofie. Dit is een geintegreerde benadering van yoga zoals het bedoeld is. In mijn blog ‘Wat is yoga?’ kan je hier meer over lezen.

Het aanbod yogalessen kun je hier vinden. Heb je vragen of opmerkingen? Mail me dan op stephanie@contentmentyoga.com.