Over Contentment Yoga

Wat betekent Contentment Yoga?

Contentment (tevredenheid) is een belangrijk onderdeel binnen de ‘acht ledematen’ van yoga, ofwel het achtvoudige pad. Tevredenheid of contentment heet Santosha in het Sanskrit. Het hoort bij de tweede weg op het pad, dat focust op interne geboden (Niyamas in het Sanskrit) voor het individu. Één van die geboden is tevredenheid. De andere Niyamas zijn puurheid, acceptatie, zelfstudie naar wijsheid en overgave aan het geheel of het moment. Tevredenheid bestaat als het niet omstandigheden zijn die geluk creëren maar het individu zelf van binnenuit geluk creëert. Deze persoon heeft niet meer nodig dan hij op dat moment heeft.

Hoe oefen ik Contentment (tevredenheid – Santosha)?

In onze maatschappij zijn veel mensen continu op zoek naar meer. Een mooier huis, een betere auto, een betere baan, mooiere kleding en meer geld zijn slechts enkele voorbeelden van materiële zaken. Gelukkig worden we er allemaal steeds bewuster van dat materiële zaken je slechts in beperkte mate gelukkig kunnen maken. Santosha gaat echter verder dan tevreden zijn met materiële zaken. We willen ons (bijna) allemaal geliefd, leuk, slim, grappig, geaccepteerd voelen. Santosha laat ons ook oefenen volledig tevreden te zijn met onszelf, wat andere mensen ook van ons vinden, inclusief onze geliefden én wijzelf. We hebben vaak ook nog wel eens een mening over onszelf. We vinden onszelf niet grappig, zelfverzekerd, extravert, spiritueel of nuchter genoeg. Als je Santosha beoefent dan probeer je afstand te nemen van wat je hebt en wie je bent en probeer je tevreden te zijn met wat is: tevreden zijn met de dingen zoals ze zijn. Ook al voel je je wat minder goed na een slechte dag op werk, dan is het de kunst om toch tevredenheid te beoefenen. En dat is een echte kunst en oefening in de dagelijkse hectiek van het leven. 

Contentment Yoga Nijmegen

Ik ben ervan overtuigd dat regelmatige yogabeoefening helpt om je beter bewust te worden van jezelf. Op je yogamat ben je misschien veel lichamelijk bezig maar door bewust te zijn van je ademhaling, je lichaam en je gemoedstoestand wordt het veel meer een interne oefening. Dan wordt het yoga. Door meer te focussen op hoe de houdingen (asanas) zich op dat moment vormen door je lichaam in plaats van hoe het er mooi uit ziet, kan je Santosha beoefenen.

Benieuwd geworden naar wat Contentment Yoga Nijmegen voor jou kan betekenen? Kijk dan eens bij het aanbod of neem contact op!