De voordelen van Pranayama

De voordelen van Pranayama

Pranayama kan ons op veel gebieden voordelen bieden. Niet alleen voor yogi’s, maar voor iedereen. In deze blog leg ik uit waarom.

Wil je eerst weten wat pranayama precies is? Lees dan mijn blog: pranayama en yoga.

Het dagelijkse leven

Met behulp van pranayama kan je leren bewuster te ademen: langzamer en dieper, waarbij je zoveel mogelijk gebruik maakt van je volledige longcapaciteit. Velen van ons gebruiken slechts een fractie (één zesde!) van onze longcapaciteit.

Goed ademen is van cruciaal belang om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien zodat het goed kan functioneren. Het zorgt voor meer energie, kracht en uithoudingsvermogen. Hoe beter we ademen, hoe minder ons hart hoeft te werken om de cellen in ons lichaam van zuurstof te voorzien. Als ons hart continue te hard moet werken door een oppervlakkige ademhaling, dan kan dit op termijn leiden tot allerlei gezondheidsklachten.  

Tijdens Asana beoefening

Tijdens asana beoefening creëren we vormen met ons lichaam. Bij pranayama doen we hetzelfde maar dan van binnen. De lucht die we inademen vult onze holten, die van vorm veranderen. Als we lucht in onze borst ademen dan zet onze ribbenkast uit. Als we door onze buik ademen, dan zet onze buik uit. Het reguleren van borst of buikademhaling doen we met ons middenrif.

Door de diepe buigingen, stretches en twisten tijdens asana oefeningen trainen we de spieren, stimuleren we het bindweefsel en masseren we interne organen. Met diepe gecontroleerde ademhalingen kunnen we dit effect vergroten. Gecontroleerd ademen leidt tot gecontroleerde bewegingen.

Met pranayama leren we om de ademhaling te reguleren, waarbij we leren om gerichter de holtes in ons lichaam te vullen én te legen. Dit helpt ons om in benauwde posities rustig en diep te blijven ademen. Hierdoor kunnen we met onze ademhaling ruimte in het lichaam maken, waardoor die ene diepe stretch  of die houding waarvoor veel kracht voor nodig is, nét wel lukt.

Ujjayi pranayama of Ujjayi ademhaling

Ujjayi pranayama is een ademhalingstechniek die veel wordt gebruikt tijdens asana beoefening. Met deze techniek adem je door je neus, terwijl je voor je gevoel je mond van de binnenkant opent. Hierdoor knijpt je luchtpijp lichtjes dicht waardoor je ademhaling gecontroleerd wordt. Ujjayi ademhaling wordt ook wel ‘oceaan ademhaling’ genoemd, omdat je ademhaling klinkt als het geluid van de zee.

Als je gebruik maakt van deze techniek tijdens je asana practice, dan geef je je ademhaling een gecontroleerde druk mee. Door deze gecontroleerde druk worden spieren geactiveerd die zorgen voor een stabiliserend effect op je ruggengraat, wat het uitvoeren van je asana practice makkelijker én veiliger maakt.

Focus van de geest ter voorbereiding op meditatie

Als je ooit een keer mee hebt gedaan met een geleide meditatie, dan is de kans groot dat er werd gevraagd om met je aandacht naar je ademhaling te gaan. Op het moment dat je je aandacht op je ademhaling richt sta je in verbinding met je lichaam en het hier en nu. Onze ademhaling is de brug tussen lichaam en onze geest. Het is lastig om zomaar vanuit de dagelijkse hectiek te beginnen met meditatie en ‘je hoofd leeg te maken’.  Door bewust terug te gaan naar je ademhaling maak je meer contact met je lichaam. Focussen op je ademhaling is een simpele en effectieve manier om je geest te trainen. Soms zal je nog afgeleid zijn. Het gaat erom dat je je aandacht steeds vriendelijk terugbrengt naar je ademhaling. Hierdoor werk je aan je concentratie. Het controleren van de ademhaling maakt geest en lichaam stabiel.

Rust en emoties

Met behulp van verschillende Pranayama technieken stimuleer je je parasympatische zenuwstel. Het parasympatische zenuwstelsel zorgt voor rust. Dit komt door activatie van de vagus zenuw, een lange zenuw die het brein in contact brengt met de rest van het lichaam. Een hogere vagale spanning zorgt ook voor positieve emoties en een betere gezondheid doordat het ontstekingsremmend werkt.

Spirituele groei

Zoals aangegeven is onze adem de brug tussen lichaam en geest. Maar de ademhaling is ook een brug tussen ons en het geheel, de eenheid of de cosmos. In mijn blog ‘Wat is Pranayama?’ heb ik uitgelegd dat prana niet puur zuurstof of adem is, maar kosmische energie of levensenergie. Met onze ademhaling brengen we niet alleen zuurstof in onze longen, we laten ook kosmische energie van buiten bij ons naar binnen. Hierdoor staan we rechtstreeks in verbinding met het de kosmos. Yoga betekent verbinding en eenheid, en met pranayama kunnen we hier heel bewust mee omgaan.

Tot slot leert onze ademhaling ons over vergankelijkheid. Telkens als we inademen is het onvermijdelijk om ook uit te ademen en weer opnieuw in te ademen. Bij iedere uitademing laten we het oude los en maken we weer plaats voor het nieuwe. Pranayama kan je helpen te leren loslaten en rust te vinden in vergankelijkheid.

Yogales bij Contentment Yoga Nijmegen

Ik besteed in al mijn lessen bij Contentment Yoga Nijmegen aandacht aan pranayama oefeningen. Deze zijn meestal aan het begin van de les, zodat studenten ook tijdens de asana beoefening in contact staan met hun ademhaling.

Benieuwd geworden? Kijk dan eens bij het aanbod of neem contact met me op: stephanie@contentmentyoga.com.

Geraadpleegde bronnen:

  • Aantekeningen yoga docentenopleiding, India (2018)
  • L. Kaminoff, A. Matthews. Yoga Anatomy (2007)
  • Amerikaans longinstituut